MSulaukti 90 metų yra žygdarbis – nesvarbu, ar asmuo, ar prekės ženklas. „Nikka Whisky“ ką tik sukako 90 metų, o švęsti japonų viskio gamintojas išleido „The Nikka Nine Decades“. Šiame riboto leidimo mišinyje yra kiekvieno dešimtmečio nuo 1940-ųjų iki 2020-ųjų pagamintų viskių, gautų iš visų šešių Nikkos distiliavimo gamyklų, įskaitant garsiąją Ben Nevis distiliavimo gamyklą Škotijoje.
Šis mišinys yra duoklė Nikkos palikimui ir paveldui. Jame yra daugiau nei 150 kruopščiai atrinktų viskio partijų – nuo seniausių salyklų Yoichi ir Miyagikyo distiliavimo gamyklose iki naujesnių grūdų viskių iš Moji ir Satsumatsukasa ir gerai brandintų grūdų iš Nishinomiya, visi meistriškai supinti.
„Nuo įmonės įkūrimo sukaupta daugybė viskių, o amžiaus skirtumas yra beveik 90 metų“, – sakė Nikkos vyriausioji maišyklė Hiromi Ozaki. „Šiam mišiniui iš mūsų atsargų pasirinkau išskirtinių savybių turinčius viskius, siekdamas optimalios pusiausvyros iš platesnės perspektyvos, kad pasiektume bendrą harmoniją su turtingu pločio ir gylio pojūčiu.
Pats butelis taip pat yra meno kūrinys, sukurtas naudojant tradicinę japonų „Edo-bori“ stiklo raižybos techniką. Išskirtinis dizainas iš pradžių buvo pristatytas „The Nikka 40 Year“ 2014 m., minint prekės ženklo 80-metį.
„Nikka Nine Decades“ išpilstomas į butelius esant 96 atsparumui (48 % ABV) ir filtruojamas nešaldant, kad būtų maksimaliai padidintas jo skonis ir tekstūra. Tai nėra pigu, kaip ir reikėjo tikėtis. Jis parduodamas už 3000 USD, o visame pasaulyje yra tik 4000 butelių. Jei ieškote butelio, šie ragavimo užrašai leis jums pažvelgti į tai, ko tikėtis.
„Nikka Nine Decades Tasting“ užrašai
Nosis: Sodraus obuolių pyrago ir razinų saldumo su skrudintomis statinėse brandinimo natomis įgauna švelnų dūmą ir nostalgišką antikvarinių baldų kvapą. Sudėtingi ir sluoksniuoti aromatai sukuria įspūdį, kad stovi sandėlyje, kuriame ramiai snūduriavo viskis.
Paragauti: Malonus ąžuolas, turintis gilų gilumą, sudaro pagrindą, struktūrizuodamas aštrų cinamoną, skrudintus riešutus ir sodrų tamsaus šokolado aromatą. Subtilų durpių kartumą subalansuoja saldus abrikosų džemas ir klevų sirupas.
Baigti: Švelnias durpes gaubia visas kūnas, su saldžiarūgštėmis natomis, suteikiančiomis malonų kartumą labai ilgai.