Viena laimingiausių gėrimų pasaulyje nelaimingų atsitikimų kilusi iš Portugalijos salos, esančios maždaug 500 mylių į vakarus nuo Maroko. Madeira, to visame pasaulyje gerbiamo vyno ir salos, kurioje jis gaminamas, pavadinimas prasideda kaip ir dauguma: vynuogių gamyba iš raudonųjų arba baltųjų vynuogių. Vynas stiprinamas brendžiu, o vėliau oksiduojamas ir suvaidintasarba tyčia veikiamas šilumos. Visa tai – bandymas iš naujo sukurti lemtingų XVII amžiaus pradžios sąlygas.
„Iš pradžių Madeira buvo labai jaunas baltasis vynas, kuris buvo gabenamas po visą pasaulį statinėse“, – sako Mannie Berk, „The Rare Wine Co“ įkūrėjas. Prekybininkams kirtus Atlanto vandenyną esant atogrąžų temperatūroms, vynas sukūrė labai pageidaujamą irisą, karamelę, kakavos, kario ir sviesto skonių. „Kuo daugiau kartų jis kirto pusiaują, tuo geriau“, – sako Berkas.
Neilgai trukus šie gausiai niuansuoti vynai tapo pasauline sensacija. Legenda byloja, kad klestinčių JAV įkūrėjai pakėlė Madeiros taures, kai pasirašė Nepriklausomybės deklaraciją. Francis Scott Key gurkšnojo jį kurdamas „The Star-Spangled Banner“. Pranešama, kad Džordžas Vašingtonas kas vakarą išgerdavo puslitrį Madeiros.
Tačiau transokeaninės kelionės yra brangios. Nuo 18 amžiaus pabaigos Madeiros gamintojai stengėsi imituoti šias sąlygas, kruopščiai palaikydami spirituotus vynus karščiui ir orui. Taktika apima procesą, vadinamą estufagemkuriame spirituotas vynas dedamas į dideles kubilus su nerūdijančio plieno ritėmis ir bent tris mėnesius šildomas iki beveik 122 laipsnių pagal Farenheitą; ir canteirokur vynas laikomas statinėse, kuriose lieka vietos oksidacijai ir yra veikiamas elementų nuo penkerių iki 100 metų. „Tai labai natūralus, švelnus Madeiros gaminimo būdas“, – sako Berkas apie canteiro metodą, skirtą aukštesnės klasės išpilstymui.
Gauti vynai turi puikų senėjimo potencialą. 25, 50, 100 ir net 200 metų senumo Madeiros buteliai vis dar yra gaivaus, niuansuoto ir gražiai subalansuoto skonio. „Šie vynai gali likti atviri amžinai, nes jie jau buvo taip oksiduoti“, – sako Berkas. „Madeira yra nemirtinga“.
5 pabandyti
NV RWC istorinė serija Niujorko Malmsey
Bendradarbiaujant Berk’s Rare Wine Co. ir Vinhos Barbeito, 1946 m. vyno daryklai, įsikūrusiai į vakarus nuo Funšalio salos pietinėje pakrantėje, ši patraukli išraiška pasižymi gvazdikėlių, melasos, šokolado ir gėlių natomis. Tai dalis serijos, kurios tikslas – padaryti vintažinio stiliaus Madeirą prieinamesnę ir puikiai derėtų su sūrio pyragu, foie gras, juodojo šokolado putėsiais ir kitais sočiais patiekalais. 60 USD, eastsidecellars.com
2005 m. Barbeito Bual Vinha do Charlot Jardim Pelado
Daugelis vietovių palei pietinę Madeiros salos pakrantę vis labiau skiriamos turizmo plėtrai, sako Berkas. Tačiau šio vyno vaisiai atkeliauja iš istorinio vynuogyno pietvakarių Kalhetoje, netoli nuo smėlėtų Atlanto vandenyno krantų. Jis turi troškintų persikų ir figų skonį, kurį atsveria gvazdikėliai, apelsinų žiedai ir gaivinantis druskingumas. Užbaigimas yra ilgas ir sausas, todėl beveik iš karto galėsite išgerti antrąjį gurkšnį. 59,95 USD / 500 ml, rarewineco.com
2015 m. Barbeito Sercial Vinha da Laje
Šis elegantiškas vynas kilęs iš 1946 m. dvaro su „nepaprastu vynuogynu šiaurinėje pakrantėje, vos už kelių metrų nuo jūros“, – sako Berkas. „Šioje nuostabiai tvirtoje sausoje Madeiroje iš tikrųjų galite paragauti druskos. Pagaminta iš 100 procentų Sercial vynuogių, taurėje yra aukso spalvos, su migdolais, džiovintomis figomis, tabako lapais ir gėlių skoniais. Ilga, aštri apdaila gražiai uždaro daiktus. 54,95 USD / 500 ml, rarewineco.com
2001 m. D’Oliveira Boal Madeira
Šis aromatingas vynas kilęs iš šeimos valdomos veiklos 1820 m. dvare. Pagaminta canteiro metodu, jo nosyje jaučiamos šiltos sviestinės natos, o po to gražios struktūros gomuryje – skrudinti lazdyno riešutai, cukruotas imbieras ir aitri citrusinių vaisių žievelė. Dabar jo skonis yra šviežias, tačiau jo ryškus rūgštingumas ir išmatuotas saldumas suteikia daug senėjimo galimybių. „Fantastinis pavyzdys, kaip „Canteiro Madeira“ gali būti geriamas jaunas, bet suteikia dar didesnį malonumą ateinantiems dešimtmečiams“, – sako Berkas. 220 USD, wine.com
1899 m. D’Oliveira Terrantez Madeira
Pagaminta iš vynuogių veislės, kuri beveik išnyko 1870-aisiais, šis investicinis gabalas buvo brandinamas statinėse beveik 120 metų, kol buvo išpilstytas į butelius ir pateiktas rinkai 2020 m. „Terrantez vynuogės išnyko po filokseros. Ir tai yra vienas iš nedaugelio išlikusių XIX a.“, – sako Berkas. „Jis yra vidutiniškai sausas, nuostabaus rūgštingumo ir galios – ir neįtikėtinai retas. 1850 USD, rarewineco.com