SMoke yra ne tik ant grotelių. Visoje šalyje barai naudoja dūmus, kad kokteiliams būtų gilumo, sudėtingumo ir papildomo skonio. Tačiau nebūtina būti ekspertu, kad džiaugtumėtės šia dūmų tendencija. Turėdami tam tikrą pagrindinę įrangą ir keletą patarimų, galite pradėti rūkyti kokteiliai namie.
Norėdami pradėti, mes įtraukėme porą profesionalų. Pirmiausia: Gregory Westcott, baro vadovas Hinoki ir paukštis, garsus Los Andželo restoranas. Ir tada yra Eva Kovacikova, vyriausioji barmenė Zuma, modernus japonų restoranas Cosmopolitan viduje. Abu taškai į kokteilius žiūri kulinariniu požiūriu ir naudoja dūmus, kad suteiktų gėrimams papildomą aromato ir skonio dozę.
Žemiau mūsų barmenai pasverkite rūkymo kokteilių privalumus ir pateikite keletą naudingų „pasidaryk pats“ patarimų, kaip išbandyti patys.
Kodėl verta rūkyti kokteilį?
„Rūkymas kokteiliu suteikia galimybę gėrimui suteikti dar vieną sudėtingumo sluoksnį“, – sako Westcottas. „Su savo gaminamais kokteiliais stengiuosi pasakoti istorijas. Dūmai kokteilyje gali būti naudojami norint sukelti patirtį, pavyzdžiui, prisiminimus apie valgį ar laužą.
Be papildomų skonių ir aromatų, kuriuos rūkymas suteikia gėrimui, Kovacikova taip pat siekia sukurti vizualinius efektus savo globėjams. Juk pirmiausia geriame akimis.
Kaip pasigaminti rūkytų kokteilių
Yra keletas būdų, kaip pridėti dūmų į gėrimus, kai kurie yra sudėtingesni nei kiti. Kovacikova sako, kad pirmasis jūsų pasirinkimas tikrai yra dūmų pistoletas. Šis patogus įrankis saugiai sudegina medžio drožles ir per lanksčią žarną įberia tas dūmines natas tiesiai į gėrimus. Jei neturite dūmų pistoleto, nesijaudinkite – galite naudoti brûlé deglą ar net žiebtuvėlį, kad rūkytumėte medžio drožles ir žoleles. Padarykite tai ant paviršiaus, kuris nesudegs, ir prieš pildami kokteilį apverskite stiklinę ant dūmų, kad apgautumėte skonį.
Ji pažymi, kad dar vienas paprastas pasirinkimas – garnyrą rūkyti. Uždekite garnyrą – žolelės ir pušys puikiai veikia – ir prieš patiekdami išpūskite.
Westcottas priduria: „Aš naudojau dūmų pistoletą, deginau žoleles ir netgi padegiau didžiulį medžio gabalą ir užmušiau jį smūgiu uždaroje talpykloje. Mano tikslas – rasti patogiausią ir ekologiškiausią būdą. Su žvilgsniu stiklu [pictured above]norėjau išrūkyti kokteilį prieš gertuvę, todėl kaip dangtelį panaudojau dehidratuotą obuolį, kad sulaikyčiau dūmus.
Kokteilių rūkymo įranga
Reikalinga įranga priklauso nuo kokteilio, kurį gaminate. Westcottas užsimena, kad dūmų pistoletas yra puikus įrankis, tačiau tam reikia daugiau laiko, o tai gali būti problema, jei jums pavesta skubiai gaminti gėrimus. „Idėja yra būti kūrybinga, todėl naudokite turimus įrankius. Mediena (arba žolelės), ugnis ir stiklinė yra viskas, ko jums reikia.
Kovacikova priduria, kad namų reikmėms garų mašinos, dūmų pistoletai ir sausas ledas puikiai tinka. Sausas ledas neprideda gėrimui skonio, bet tai gana gražus vaizdas. Ir atsižvelgiant į jo gebėjimą rūkyti ir burbuliuoti ilgą laiką, poveikis išlieka. Tik būk atsargus. Tie daiktai dega, jei netinkamai tvarkomi.
Kokteilių rūkymo ingredientai
Kada gaminant gėrimus, galite rūkyti beveik viską, kas dega, tačiau geriausius skonius ir aromatus suteiks tam tikri ingredientai. Westcottas naudojo hikorį, baltąjį ąžuolą, obelų medieną, hinoki medieną, rozmariną, šalavijus ir kt., ir pažymi, kad kietos žolelės veikia daug geriau nei minkštos (pagalvokite apie rozmariną, o ne baziliką).
„Neribokite savo galimybių. Rūkykite viską, kas, jūsų manymu, gali padėti jums pagaminti geriausią kokteilį“, – sako jis. Tačiau nerūkykite ką nors tik dėl to, kad rūkytumėte – tada pateksite į triukų teritoriją. „Įsitikinkite, kad tai papildo kokteilio skonį. Jei norite pasigaminti persikų gėrimo, persikus kepkite ant grotelių. Ant grotelių kepti persikai nuostabūs su burbonu ir dūmais.
Kovacikova mėgsta naudoti medžio drožles, sumaišytas su šlapiu kaljano tabaku. Pastarasis yra įvairių skonių, pavyzdžiui, vyšnių ir ananasų, o tai suteikia medžiui papildomų aromatų.
Derinkite spiritą su dūmais
Jei padaryta teisingai, galite pridėti dūmų į beveik bet kokio stiliaus kokteilį. Tačiau ir Westcottas, ir Kovacikova mėgsta naudoti spiritinius gėrimus, kurie jau turi dūmų elementą, pavyzdžiui: durpių škotas, mezcalo amerikietiški viskiai kaip burbonas ir rugių.
Westcottas sako: „Mąstymas už dėžutės ribų yra tai, kaip atrandami puikūs kokteiliai. Geriausia proceso dalis yra susiburti draugų ir eksperimentuoti su skirtingais metodais.
Kokteilių derinimas su cigarais
Jei norite pakelti rūkytą gėrimą į kitą lygį, galite padidinti dūmų faktorių derindami kokteilius su cigarais. Nėra nustatytų poravimo taisyklių, tačiau galioja kai kurios pagrindinės gairės, panašios į gėrimų derinimą su maistu. Pirmiausia kokteiliai ir cigarai turėtų vienas kitą papildyti, o ne nugalėti, todėl lengvesniems gėrimams tinka lengvesni cigarai, o sunkesni gėrimai gali atlaikyti sodresnius cigarus. Be profilio, galite mąstyti ir geografiškai. Pavyzdžiui, pabandykite priderinti kubietišką romą su kubietišku cigaru. Arba traukite iš mažiau akivaizdžių vietų (tai nauja pasaulio cigarų kolekcija turi lazdelių iš tokių vietų kaip Nikaragva ir Hondūras) ir gamina rūkytus kokteilius su stipriais gėrimais iš tų pačių vietų.
Viskas priklauso nuo to, kas jums patinka, tačiau rūkytų kokteilių pasaulis palieka daug erdvės interpretacijai ir pritaikymui, todėl išeikite ir tyrinėkite.