Kai augau, Mami France namuose švenčių laikotarpiu visada šurmuliavo veikla. Iš kiekvieno kambario pasipylė pusbroliai, vejasi vienas kitą, fone skambant kompai, o muziką nugalėjo tik audringas tetų ir dėdžių, susirinkusių aplink virtuvės salą, gurkšnojančių gėrimus, juokas. Vaikystėje man niekada nerūpėjo Haičio kulinarinės tradicijos per šventes, tarp jų – kremai. Tačiau kai aš augau, mano smalsumas virto giliu mūsų valgomos istorijos vertinimu.
Tik būdama 20-ies pastebėjau virtuvės kampe susirinkusius vyresnius pusbrolius, kurie šnibždėjosi virš butelio, pripildyto taškuoto kreminio skysčio. Kadangi mano tėvai išsiskyrė, kai buvau jaunesnė, didžiąją jaunystės dalį praleidau su mamos šeima. Iš esmės mano Haičio pilnametystės istorija turėjo tam tikrų ramsčių, kurios atsirado tik vėliau, pavyzdžiui, pirmasis saldaus, aštraus ir stipraus gėrimo, žinomo kaip kremai, paragauti.
Šis šeimos receptas, kurį kartą per metus parduoda atsidavusi teta, yra taip kruopščiai saugoma paslaptis, kad susimąstome, ar jis net bus perduotas jos valioje. Paklausiau vienos savo tetos, kodėl receptas taip griežtai saugomas, ir ji iškėlė tokią mintį: kaip pietų šeima turi slaptą kukurūzų duonos receptą arba italų močiutė slaptą padažą, taip mes turime kremus. Nepažįstamiems žmonėms kremas gali būti Haičio kiaušinienė (be kiaušinių), nors skirtingos Karibų jūros salos turi savo šventinio gėrimo variantą, pvz., Coquito Puerto Rike. Nors kremas yra mažiau žinomas nei jo kolegos, jis yra kertinis juodųjų gėrimų istorijos akmuo Vakarų pusrutulyje.
Istorijos vertimas
Oficiali kremų kūrimo kilmė nežinoma – istorija panaši į daugelio kolonizuotų tautų, bandančių rasti tragiškos istorijos pelenų įkalčių, istoriją. Nors kai kurie žmonės mano, kad kremai atsirado apie pirmąją Haičio nepriklausomybės dieną 1804 m. sausio 1 d., gėrimo kūrėjas ir jo originalus receptas gali būti visam laikui pasiklydę. Tačiau nors kremų istorija gali turėti keletą skylių, šiandieninis gėrimo tyrinėjimas, susijęs su Haičio kultūra, tęsiasi.
„Mes visada gaudavome kremus tiesiai iš Haičio“, – sako Gregory Gourdet, šefas ir šlovingo Haičio restorano „Kann“ bei jo rūsio baro „Sousòl“ Portlande, Oregone, įkūrėjas. „Giminės atnešdavo jį perdirbtuose klairino buteliuose, o mes saugodavome ypatingoms progoms ir šventėms. Haičio simbolis, clairin yra romo stilius, distiliuotas su vietiniu cukranendrių cukrumi. Žolinio spirito vidurkis yra apie 100 bandymų ir dažnai patenka į kremų partijas.
„Cremas“ – tai gėrimas, atspindintis, kad norint pagaminti ką nors skanaus, taip pat istoriniu ir kultūriniu požiūriu svarbu naudoti lengvai pasiekiamus ingredientus.
„Cremas“ yra gėrimas, atspindintis lengvai pasiekiamų ingredientų naudojimą, norint pagaminti ką nors skanaus, taip pat istoriškai ir kultūriškai svarbus, aiškina Gourdet. Kondensuoti ir išgarinti pienai, patvarūs; kokosų pienas; klasikiniai Haičio prieskoniai, tokie kaip cinamonas, žvaigždinis anyžius, muskato riešutas ir vanilė; kalkių; ir Haičio klairinai yra keletas pagrindinių ingredientų ir skonių, dažnai randamų kremų buteliuose. Namų receptuose natūraliai atsiranda skirtumų, atsižvelgiant į Haičio regioniškumą ir asmeninį skonį. „Man patinka, kaip skiriasi namų ruošos receptai, o tokie žmonės kaip mes turi modernizuotus variantus, kurie gali būti be pieno arba be alkoholio“, – sako Gourdet, Kann gaminantis ne pienišką versiją, naudodamas kokosų pieną. Net paruoštos gerti versijos, tokios kaip LS Cream Liqueur, pastaraisiais metais pasiekė lentynas, nes Haičio amerikiečiai šeimyninius skonius perkelia į šiuolaikinę rinką.
Nors mano šeimos receptas lieka užrakintas, mano tati Sandra pasidalino su manimi, kad viena iš kremų paslapčių yra citrusiniai vaisiai. „Veiklioji kremų sudedamoji dalis yra citrinos arba laimo sultys, naudojamos kremams tirštinti“, – sako ji. „Kiek sunaudojate citrinos sulčių, kremai tampa tirštesni arba plonesni. Ir laikui bėgant jis tampa tirštesnis, todėl nenorite į jį pilti per daug citrinos sulčių.
Batching Joy
Bertony Faustin, pirmosios kartos Haičio amerikietis, yra gėrimų pramonės istoriją kuriantis daugiabrūkšnelis. Jis taip pat užaugo ant kremų. Nors jo tėvai nevartojo alkoholio ištisus metus, jo mama šventiniu laikotarpiu pagamindavo specialią kremų partiją. „Tiesiog prisimenu šį saldų, kreminį skanumą, o mamos mus paerzindavo trupučiu skonio“, – sako Faustinas. „Ji laikė jį šaldytuve ir kasnakt fotografuodavo, tarsi tai būtų kažkoks stebuklingas eliksyras… Mamos turėjo smaližius, todėl ji visada pasislėpdavo!
Be tradicinio gėrimo, Faustinas Oregono vyninėje Abbey Creek Vineyard taip pat sukūrė daugybę kremais užpiltų užkandžių ir desertų, tokių kaip kreminiai sūrio pyragaičiai, ledai ir mini pyragaičiai. Jo žaismingumas su kremais ir eksperimentavimas su gėrimu plačiau primena, kad Haičio kultūra yra sudėtinga ir džiugi. „Nors Haičio kultūra patiria nesąžiningą dalį iššūkių ir ginčų, ji vis dar turi turtingą, puoselėjantį bendruomenės ir duonos laužymo pagrindą. „Cremas“ yra tik saldi kreminė vyšnia ant viršaus“, – sako Faustinas.
Haitis yra pirmoji pasaulyje išlaisvinta Juodosios respublika, o Haičio gėrimų istorija yra nepriklausomos juodųjų gėrimų istorijos Vakaruose pradžia. Kai mūsų graži ir išnaudota šalis nacionalinėse scenose buvo paversta pavojingų ir nejautrų komentarų taikiniu, mūsų bendra kulinarinė istorija ir istorijos išlaisvinimas taip pat virto pokštu. Švęsti kremus reiškia švęsti juodaodžių žmonių pradžią Amerikoje ir Karibuose rašyti savo istoriją be kolonijinių rankų. Ši istorija taip pat reiškia, ką mes geriame, kai ateina laikas pakelti taures.
Kremai
1 skardinė (11 1/4 uncijos) saldinto kondensuoto kokosų pieno
1 skardinė (13 oz.) nesaldinto kokosų pieno
44 uncijos. kokosų grietinėlė (nesaldinta, ne kokosų grietinėlė)
4 cinamono lazdelės
7 žvaigždžių anyžių ankštys
3 arb. vanilės ekstraktas
1 šaukštelis. malto muskato riešuto
1 šaukštelis. orgeat
1 puodelis granuliuoto cukraus
žiupsnelis druskos
8 uncijos. Haičio romas (Kann naudoja Rhum Barbancourt 4 metus)Stiklas: snifteris
Garnyras: šviežiai tarkuotas muskato riešutas, laimo žievelė
Į didelį, storadugnį puodą ant silpnos ugnies supilkite išgarintą kokosų pieną ir įprastą kokosų pieną, maišydami, kad susimaišytų. Įpilkite kokosų grietinėlės ir kondensuoto kokosų pieno, maišykite, kol susimaišys ir riebalai ištirps.
Įpilkite cukraus, cinamono, žvaigždinio anyžiaus, muskato riešuto, vanilės ekstrakto ir orgeat. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Toliau virkite ant mažos ugnies apie 30–45 minutes, dažnai maišydami, kad kremai nepridegtų; neužvirinkite. Mišinį nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti. Naudodami sietelį nukoškite prieskonius. Leiskite mišiniui atvėsti šaldytuve bent 4–6, o geriausia – per naktį. Galiausiai įmaišykite romą ir supilkite į sandarų indą, laikykite šaldytuve iki 1 mėnesio.
Porcijos dydis yra 5 uncijos.
Jason Calvanese ir Gregory Gourdet, Kann restoranas, Portlandas, Oregonas