Uolėtame Niujorko valstijos kampelyje Finger Lakes gali neatrodyti idealia vieta vyninėms vynuogėms auginti. Tačiau šiame regione gaminami vieni geriausių Amerikos butelių, sako Erika Frey, vyno pedagogė ir ne pelno siekiančios organizacijos „Saperica“, kuri rengia kasmetinę „Finger Lakes“ vyno mugę „Saperavi“ festivalį, įkūrėja.
„Žmonės galvoja: „Kaip čia gali būti vyno regionas? “, – juokdamasi pasakoja ji apie nenuspėjamus orus rajone. „Tai dėl tų ežerų. Jie pakankamai švelnina klimatą, kad ši pasaulio dalis būtų tokia puiki vyno gamybai.
Niujorko centrinėje ir vakarinėje dalyje yra 11 Finger Lakes. Tačiau didžioji dalis Vitis viniferaarba europietiškos vyninės vynuogės, auginamos aplink Senekos, Kajugos ir Keukos ežerus. Tai stulbinančiai graži vietovė su kalvotomis kalvomis, apsuptomis pieno ūkių, valstybinių parkų ir 11 000 akrų vynuogynų. Nors pirmosios regiono vyninės vynuogės buvo pasodintos pietinėje Keukos ežero pakrantėje Hammondsport mieste, Niujorke, 1829 m., daugelis mano, kad šiuolaikinė vyno gamybos pramonė susiformavo XX amžiaus viduryje. 1945 m. vienas didžiausių šalies vyno konglomeratų „Constellation Brands“ (tuomet „Canandaigua Industries“) atsidarė netoli Canandaigua ežero ir naudojo Niujorko valstijos vynuoges nebrangiai pagamintam biriniam vynui gaminti.
Tačiau tai tik viena „Finger Lakes“ vyno paveldo dalis. Šeštajame dešimtmetyje ir iki šiol mažos, nepriklausomos ir šeimai priklausančios įmonės įkūrė parduotuvę palei žaliuojančius Senekos, Kajugos ir Keukos ežerų krantus. Šiose vyninėse pirmenybė teikiama kokybei, o ne kiekybei ir auginamos dažnai mažiau žinomos tamsių arklių vynuogės, tinkančios vėsiam klimatui ir ledyniniam dirvožemiui. „Žmonės turėjo viziją“, – sako Frey. Jie pasakė: „Žinai ką? Tai gali būti pasaulinio lygio vyno regionas. Mes galime pagaminti Riesling, kuris gali konkuruoti su Vokietija ir Elzasu.
Rieslingas nėra vienintelė regiono sėkmės istorija. Yra puikių putojančių vynų, pagamintų iš šampano veislių, tokių kaip Chardonnay ir Pinot Noir, vokiškų ir austriškų vynuogių, įskaitant Grüner Veltliner ir Blaufränkisch, taip pat senovės gruziniškų veislių Saperavi ir Rkatsiteli. „Čia vyną gaminantys žmonės turi būti kūrybingi, lankstūs problemų sprendėjai“, – sako Frey. „Tai nėra lengva vieta gaminti vyną. Aš labai jais žaviuosi“.
5 pabandyti
Dr Konstantinas Frankas Rkatsiteli
Ši 4000 metų senumo gruzinų vynuogė (Finger Lakes vietinių pravardžiuojama „R.Kats“) klesti vėsiame vietovės klimate, gamindama lengvai geriamus baltuosius vynus, pasižyminčius gyva rūgštimi ir ryškiu atogrąžų vaisių aromatu bei skoniu. „Tai labai unikalu, bet labai populiari“, – sako Frey. „Dr. Frank komanda man pasakė, kad tai yra populiariausias vynas jų degustacijos kambaryje. 18,99 USD, drfrankwines.com
Stovintis akmuo „Teinturier“ Brut Rosé
Džordžijos Saperavi vynuogės suteikia šiai kaulais išdžiovintam, tradiciniu būdu pagamintam blizgučiui aštrų raudonų vaisių skonį ir rausvą atspalvį. „Šis vynas tiesiog pribloškė man pirmą kartą jo paragavus. Su draugu iškart pasidalijome bylą, kad galėtume parsivežti namo“, – sako Frey. 36 USD, wiemer.com
McGregor Saperavi rezervatas 2020 m
Raudonųjų slyvų, braškių ir tabako skonio turtingas vakarienės vertas sausas raudonasis vynas. Prieš išpilstydamas į butelius, jis praleidžia metus ąžuolo statinėse, suteikdamas tekstūruotą gomurį su integruotais taninais. Frey mano, kad tai taip pat parodo Finger Lakes Saperavi senėjimo potencialą. Ji mėgsta regiono „nuostabų“ 2020 m. derlių, „ypač raudoniesiems vynams“. 65 USD, mcgregorwinery.com
Hermann J. Wiemer Bio Riesling
Iš pirmojo Finger Lakes sertifikuoto biodinaminio vynuogyno gaunamas šis sudėtingas, sluoksniuotas baltasis vynas su benzino ir citrusinių vaisių skoniais bei ilga, aitraus užbaigimu. Tai „tikrai parodo, ką Finger Lakes gali pasiekti. Ir tai įrodo, kad „Finger Lakes“ vynai gali stovėti tokio paties lygio kaip ir kiti geriausi pasaulio regionai“, – sako Frey. 45 USD, wiemer.com
Red Tail Ridge Perpétuelle Change
„Šis vynas daug pasako apie Finger Lakes“, – sako Frey. Šviesus, burbuliuojantis ir pagamintas tradiciniu būdu – tai nevintažinių šampanų pranašumas. „Čia naudojamas„ pado“ metodas atspindi nuolat besikeičiančias Finger Lakes sąlygas – orą, klimatą, vynuogių veisles, asmenybes ir kt.“, – sako Frey. 32,97 USD, redtailridgewinery.com