Asti Spumante ir Moscato d’Asti yra vieni žinomiausių ir mylimiausių Italijos Pjemonto regiono vynų. Dėl mažo ABV (atitinkamai 5% ir 7%), jie yra lengvai geriami ir tinkami maistui, todėl yra puikus pasirinkimas atostogų sezonui.
Būdami vynai, kuriems nereikia brandinti metų, Asti DOCG vynai buvo pirmieji vynai, kuriais gamintojai ir ūkininkai galėjo mėgautis iškart po derliaus nuėmimo. Ši tradicija buvo perduodama iš kartos į kartą, o šiandien šie vynai yra tipiško itališko tosto ritualo dalis.
Subtilus Asti DOCG vynų skonis puikiai papildo šventinius saldumynus, ypač sočius pyragus ar desertus su vaisiais ir riešutais. Tiek „Spumante“, tiek „Moscato d’Asti“ taip pat puikiai dera su sūriu, riešutais ir sūdyta mėsa, todėl puikiai tinka šventinėms kepinių lentoms. Ir daugelis žmonių nesuvokia, kad šis vynas taip pat papildo žuvį, austres, kiaulieną ir paukštieną.
Asti DOCG pavadinimas kilęs iš Moscato Bianco veislės, auginamos 51 miestelyje Asti, Alesandria ir Cuneo provincijose. Nepakartojamą aromatinį profilį dalijasi du pavadinimų vynai: Asti Spumante ir Moscato d’Asti. Yra daugiau nei 3000 Asti DOCG gamintojų, tarp kurių yra vietinės vyninės, kurios saugo istorijas, filosofijas ir retas gamybos paslaptis. Tokia magija slypi už kiekvieno Asti Spumante ir Moscato d’Asti butelio.
Asti Spumante DOCGAromatingas „Spumante“ pavertė „Moscato“ buitiniu vardo žodžiu visame pasaulyje. Asti Spumante plunksna Italijos vynininkystės kepurėje yra Pjemonto regiono kraštovaizdžio pavyzdys. Spalva yra nuo elegantiškos šiaudų iki aukso geltonumo, o burbuliukai yra smulkūs ir patvarūs, galintys saldžiai įsiskverbti į nosį ir gomurį. Asti Spumante, kaip ir vynuogės, iš kurių jis pagamintas, turi gaivų aromatą, dvelkiantį žiedais ir prinokusiais vaisiais, tokiais kaip visterija, apelsinas, bergamotė ir citrina.
Asti Spumante perdirbimas apima vynuogių sulčių šaldymą nulinėje temperatūroje iki antrosios fermentacijos. Tai galima padaryti naudojant „Martinotti“ metodą didelėse suslėgtose talpyklose arba naudojant „Metodo classico“, kai antroji fermentacija vyksta butelyje.
Moscato D’Asti DOCGItalijoje geriausiai žinomas saldus vynas Moscato D’Asti yra vienas būdingiausių Pjemonto vyno tradicijų produktų. Šis vynas yra duoklė tradicijai, kuri laikui bėgant pasiekė nepaprastą kokybės lygį.
Moscato D’Asti yra žinomas dėl savo nepamirštamo aromato, balanso, natūralaus saldumo ir mažo alkoholio kiekio. Jo puokštė sodri ir intensyvi su visterijų, apelsinų ir medaus sluoksniais, prieskonių atspalviu, šeivamedžio, kraujažolių ir bergamočių natomis.
Gamybos požiūriu šis vynas skiriasi nuo Asti Spumante, nes jo fermentacija sustabdoma, kai alkoholio kiekis pasiekia apie 5 tūrio proc., esant mažesniam slėgiui, todėl jis tampa išskirtinai gyvybingu putojančiu vynu.
Asti Mix Dėl savo universalumo ir gyvybingumo Asti Spumante ir Moscato d’Asti taip pat išgarsėjo kokteilių sferoje. Abu vynai puikiai tinka putojantiems kokteiliams, kurie yra būtini per šventes, pavyzdžiui, Asti Signature, kuriame Asti Spumante Dolce pagrindas yra 4 baziliko lapeliai ir greipfruto gabalėlis. Gerai išmaišykite ir įdėkite ledo, tada uždėkite dar Asti Spumante Dolce, greipfruto žievelės garbaną ir pabarstykite Szechuan pipirų. Tai yra puikus atostogų aperityvas.
Spustelėkite čia norėdami sužinoti daugiau apie Asti DOCG gamintojus.