2010-ųjų pradžioje, kai Madhu Sharoffas gyveno Bay Area, naminis chai buvo jo didžiausias vakarėlio triukas. „Mano draugai sakydavo: „Surengkime chai vakarėlį“. Kitas dalykas, apie kurį aš sužinojau, buvo 15 ar 17 žmonių“, – sako Sharoffas. Norėdamas pasidalinti Indijos chai kultūra su vis gausėjančiomis draugų ir pažįstamų miniomis, jis atvykdavo į žmonių namus su užkandžiais ir arbatos ruošimo reikmenimis. „Po kurio laiko turėjau pradėti deleguoti dalį meniu, nes kepinių kainos didėjo“, – juokdamasis priduria jis.
Šie susibūrimai paskatino Sharoffą 2019 m. įkurti Kimbala Chai – įmonę, kurios chai koncentratai ir paruošti gėrimai parduodami internetu ir maisto prekių parduotuvėse visoje šalyje. „Arbatos grožis yra tai, kad ji yra labai universali. Jūs galite tai turėti su daugybe dalykų“, – sako Sharoffas. „Priklausomai nuo progos, minios ir kitų dalykų, galite keisti, kaip jį patiekiate ir ką su juo patieksite.
Arbatos vakarėliai taip pat yra įskaičiuoti. Nesvarbu, ar domitės laimingos valandos alternatyvomis be alkoholio, ar esate ilgametis arbatos entuziastas, turintis ypatingų pasiūlymų, arbata kviečia visus į vakarėlį.
Štai viskas, ką reikia žinoti apie tai, kaip surengti arbatos vakarėlį.
Nustatykite tvarkaraštį
Vienas iš šiuolaikinių arbatos vakarėlių privalumų yra tai, kad jis gali vykti bet kuriuo paros metu. „Dauguma žmonių laimingą valandą laiko įvykiu po darbo“, – sako Cathy Strange, „Whole Foods“ maisto kultūros ambasadorė. „Tačiau kadangi arbatos ragavimui nėra jokių paros laiko apribojimų, tai atveria daug galimybių, kada ir kaip surengti arbatos vakarėlį.
Jei planuojate patiekti daug kofeino turinčias veisles, tokias kaip oolong arba matcha, jūsų svečiai gali rinktis ankstesnę valandą. Tokiu atveju jūsų arbatos vakarėlis gali būti vidurdienio vakarėlis arba alternatyva savaitgalio priešpiečiams.
Jei kofeinas nekelia rūpesčių, surengkite arbatos vakarėlius vėlyvą popietę arba ankstyvą vakarą. „Daugelis žmonių nebegeria alkoholio“, – sako Veronika Vogler, „Bardo Tea“ Portlande, Oregone, vienoje iš 75 Imbibe žiūrėtinų vietų 2025 m., viena iš įkūrėjų. „Arbata yra puikus būdas išlaikyti bendruomenę ir jaustis. lyg išeitum“.
Pasirinkite savo formatą
Kokias arbatas patiekiate ir kaip jas ruošiate, gali būti tokios paprastos ar sudėtingos, kaip norite. Užplikykite didelį puodą vienos rūšies arbatos ir paklauskite savo draugų įspūdžių arba tiesiog leiskite pokalbiui klaidžioti ir arbatai kalbėti už save.
Kai Sharoffas rengdavo chai vakarėlius, jis dažniausiai pasirinkdavo pastarąjį požiūrį. „Galite greitai pasigaminti chai, o tada atsisėsti ir gerti“, – sako jis. „Chai yra tik kompanionas, padedantis pokalbiams atsiverti“.
Jei pageidaujate struktūriškesnio degustavimo, paragaukite įvairių veislių greta arba iš eilės. „Rekomenduočiau patiekti ne daugiau kaip tris arbatas, kad būtų galima atskirti skonius“, – sako Keistas, pavyzdžiui, Earl Gray kartu su jazminu ar kita žaliąja arbata ir aromatizuotais variantais. „Jei jūsų priimama grupė jau yra gerai susipažinusi su įvairiomis arbatos rūšimis, galite pabandyti paragauti įvairių šalių arbatos, kad išbandytumėte įdomų skonį.
Arba pagrindiniu renginiu padarykite arbatą ir suorganizuokite gongfu cha stiliaus degustaciją. Šimtmečių senumo kinų praktika, gongfu cha demonstruoja, kaip arbata vystosi tvyrant. „Gėrėjai turi nedidelį puodą, į kurį supakuoja arbatos lapus“, – aiškina Volgeris. „Naudodami verdantį vandenį, (jūs) į puodą įpilkite trumpų troškinimų, pradedant maždaug 15 sekundžių, o vėliau kiekvienam virinimui pridedant laiko nuo 8 iki 12, priklausomai nuo arbatos.
Pavadinimas gongfu cha apytiksliai verčiamas kaip „arbatos gaminimas su meistriškumu“, ir tai įtraukiantis būdas mėgautis arbata. „Galite pamatyti, kaip lapas atsidaro ir išsivysto skonis“, – sako Vogleris. „Kiekvienas puodelis yra skirtingas, todėl tokia kelionė gali būti smagi draugų kompanijai su viena ar dviem arbatomis.
Kad ir kokį būdą pasirinktumėte, su arbata elkitės atsargiai. „Svarbiausia surengti arbatos vakarėlį yra tai, kad vandens temperatūra turi būti tinkama, o mirkymas turi būti tiksliai nustatytas, kad nebūtų per daug išgaunamas ir nesukurtų kartumo“, – sako Strange. „Jei arbata biri, rekomenduoju naudoti infuziją.
Suplanuokite meniu
Įprastiems arbatos vakarėliams derinkite arbatą su bet kokiais užkandžiais ar patiekalais, kuriuos galėtumėte skirti priešpiečių ar aperityvo valandai, pavyzdžiui, pyragaičiai, pyragaičiai ar riešutų mišiniai.
„Indijoje daug žmonių patiekia chai su namkeen, kurie yra sūrūs užkandžiai“, – sako Sharoffas. Jo Kalifornijos įgula buvo linkusi rinktis kepinius, ypač kai chai vakarėliai buvo rengiami anksčiau tą dieną.
Jei tikrai norite pasinerti į temą, patiekite patiekalus, kurių sudedamoji dalis yra arbata, pvz., Nik Sharma obuolių marsala chai pyragas, Rahanna Bisseret Martinez oolong arbata arba Philip Khoury Earl Grey kepalo pyragas.
Būkite atviri
Kaip ir ragaujant vyną ar tobulinant martinį, reikia laiko surasti mėgstamas arbatas. Jei jums nepatinka kiekvienas jūsų gaminamas puodelis, tai naudinga informacija ir kelionės dalis.
„Turite išsiaiškinti, ką mėgsti, o arbata laikui bėgant informuos, kaip ją ruošti ir gerti“, – sako Vogleris. „Mes „Bardo“ visada sakome, kad gyvenime turėjome išgerti daug blogos arbatos, kad pasiektume gerą arbatą! Arbatai reikia laiko.